Varför ser jag inte mina annonser på Google?

Google Ads annonsering är spännande och vi förstår att det kan vara frestande att googla sina egna sökord för att se hur annonserna presterar. Det är dock vanligt att annonserna inte dyker upp när man aktivt letar efter dem. Många blir oroliga när de googlar sina sökord och upptäcker att annonsen inte dyker upp.

Varför syns inte mina annonser när jag söker på Google?

Detta är en vanlig fråga vi får. Därför har vi sammanställt en lista med olika anledningar till varför detta sker. Informationen berör framförallt sök- och shoppingannonser, men även display- och videoannonser i Google Ads.

Google känner igen din koppling till din domän

Det är mycket möjligt att Google reagerar på din inloggning/administrativa tillgång till din domän du söker efter. Detta kan resultera i att annonser med samma domän inte visas för just dig.

Din sökhistorik

Söker du ofta efter dina egna sökord men klickar inte på din annons när den väl dyker upp? Då kommer Google tro att du inte är intresserad av denna annons och slutar därför visa den för dig. Detta gäller även om du söker på olika sökord med annonser till samma domän.

Begränsad budget

Har du en för låg budget i Google Ads kan det också bli svårt att se dina annonser. Du har helt enkelt inte råd att synas på alla sökningarna som görs. Se därför till att ha en budget som räcker för att synas så mycket som du önskar. Våra paid-specialister tar gärna fram en budgetrekommendation åt dig så att du vet hur mycket pengar som behövs för maximal synlighet.

Geografisk inriktning

Vi på Jajja använder inställningar för geografisk inriktning. Om du tex befinner dig i Stockholm men din kampanj endast går i Göteborg kommer du inte kunna se dessa annonser.

Annonsschema

Det kan också vara så att dina kampanjer går efter ett annonsschema, att dina annonser tex inte visas på helger eller efter en viss tid på dygnet. Om du söker efter din annons vid en tidpunkt när den är inställd att inte visas kommer du inte heller se din annons.

Enheter

Precis som med annonsschema och geografiska inriktningar kan man även rikta annonserna att endast visas på specifika enheter, tex att annonserna endast visas på mobiltelefoner, iPads eller datorer.

Språk

Vi har som rutin att ställa in kampanjer att visas för användare med svenska och engelska som språk på deras mobiltelefoner och datorer om inget annat är sagt. Skulle det då vara så att din telefon är inställd på tex finska eller spanska kommer annonserna inte visas för dig.

Budstrategier

En del kampanjer använder automatiska budstrategier, tex CPA (cost per acquisition). Det innebär att Google endast visar dina annonser för användare som söker på ditt sökord och har stor sannolikhet att genomföra en önskad konvertering på din webbplats. Detta sker automatiskt utifrån den data som Google hela tiden samlar in.

Lågt kvalitetsresultat

Varje gång man söker efter något på Google genomförs en auktion mellan alla företag som vill köpa annonser på det specifika sökordet. Vikten i denna auktion är bud och sökordets kvalitetsresultat. Kvalitetsresultatet är en uppskattning från Google om hur relevant din annons är i förhållande till sökordet, hur användarvänlig din webbplats är och hur stor sannolikhet det är att användaren kommer klicka på din annons (förväntad CTR). Sökordet med bäst kvalitetsresultat och som har ett bra bud kommer visas högst upp. Om ditt sökord har ett dåligt kvalitetsresultat kan detta innebära att din annons sällan visas eller visas på en dålig position. Vår ambition är att dina sökord alltid ska ha ett bra kvalitetsresultat och att dina annonser alltid ska ha bra synlighet. Eftersom webbplatsen påverkar kvalitetsresultatet är det viktigt att du ser till att din webbplats är användarvänlig för besökarna för att uppnå bästa resultat med Google Ads.

Ad Blocker

När det kommer till display- och videoannonser kan det även vara så att du har programmet Ad Blocker aktiverat på din dator. Då visas ingen bildlig reklam för dig. Har du då en aktiv YouTube-kampanj eller displayannonser placerade på tex en specifik blogg kommer du inte se dessa.

Googla inte dina egna sökord!

Vi rekommenderar starkt att du inte googlar dina egna sökord för att försöka trigga annonserna. Det gör endast att kampanjens resultat påverkas negativt. Om du ser annonsen men inte klickar på den drar det ner kampanjens CTR vilket kan påverka ditt kvalitetsresultat. När kvalitetsresultatet blir sämre kan dina annonser får sämre synlighet och klickkostnaden kan öka. Om du istället ser annonsen och klickar på den kostar det pengar, låt potentiella kunder klicka slut på din budget istället för att göra det själv!

Du som är kund till Jajja

Om du är nyfiken på hur dina annonser ser ut och hur de presterar har du som kund till Jajja alltid möjlighet att få åtkomst till ditt Google Ads-konto. Inne i kontot kan du bland annat se hur dina annonser ser ut och hur många som klickat. Det finns massor av spännande statistik att hämta! Kontakta specialisten som är ansvarig för ditt konto om du vill ha åtkomst ditt Google Ads-konto.

Publicerad 2021-10-21

Fler nyheter

SEO för nybörjare del 2 – Jajja Education

Nu finns SEO för nybörjare del 2 ute på vår Youtube-kanal. I detta avsnitt dyker vi djupt ner i SEO-grunderna. Våra SEO-specialister, Alexander och Lovisa delar med sig av värdefulla insikter om hur du kan öka din försäljning online genom att förstå och tillämpa...

Onpage SEO

Onpage SEO handlar om att man optimerar webbplatsen och dess innehåll samt tekniska fel för sökmotorer som Google och för användare. Det gör att man kommer öka sin digitala synlighet och rankas högre på Google så att man driver rätt trafik. Att ha en SEO-strategi för...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.