Vad kostar ett klick på Google?

Det är flera parametrar som spelar in när klickkostnaden (CPC) bestäms i en Google Ads annons. Varje gång någon gör en sökning på Google sker en auktion som avgör vilken annons som visas samt hur mycket klicket kostar.

Du kan själv sätta en gräns för hur mycket du är villig att betala för ett klick. Ditt bud i kombination med kvaliteten på din annons ger dig en annonsranking som tävlar mot andra annonsörer som vill köpa samma annonsplats. När konkurrensen är hög leder det därför ofta till att klicket blir dyrare. Vilken bransch man är verksam i spelar också in, CPC speglar ofta hur mycket man tjänar på sin verksamhet.

Grundpriset bestäms av Google och kan vara allt från några öre till tusentals kronor per klick. Som exempel kostar det runt 10 kr att köpa ett klick för sökordet ”barnskor” men du får vara beredd att betala närmare 700 kr för ett klick om sökordet är ”företagslån”.

Checklista för att hålla ner CPC så mycket som möjligt:

  • Sätt en rimlig CPC-gräns. Det är tråkigt att betala mer än man behöver men om du anger ett för lågt värde kommer din annons inte att visas. I Google Ads finns det ett verktyg som heter sökordsplaneraren där du kan analysera sökord och hitta ett rimligt bud att starta med.
  • Säkerställ att du har fungerade konverteringsmätning, annars bli resultatet svårt att följa upp.
  • Skapa annonser av hög kvalitet som följer Googles riktlinjer.
  • Optimera din webbplats enligt Googles riktlinjer och se till att varje annons har en tydlig och bra landningssida då upplevelsen där också spelar in i annonsrankingen.
Publicerad 2021-12-10

Fler nyheter

Lokal SEO: Skapa bättre synlighet lokalt

Vad är Lokal Optimering för SEO? Lokal SEO är en strategi som hjälper företag att förbättra sin synlighet i lokala sökresultat. Det innebär att optimera en webbplats och dess innehåll för att ranka högre när användare söker efter tjänster eller produkter inom ett...

En guide för att skriva effektiva SEO-texter

I dagens digitala era är synlighet online avgörande för framgång. Och när det handlar om att öka din synlighet på webben, är sökmotoroptimering (SEO) en nyckelfaktor. Men hur kan du säkerställa att din webbplats hamnar högt upp i sökmotorernas resultat? Svaret ligger...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.