Vad kostar ett klick på Google?

Det är flera parametrar som spelar in när klickkostnaden (CPC) bestäms i en Google Ads annons. Varje gång någon gör en sökning på Google sker en auktion som avgör vilken annons som visas samt hur mycket klicket kostar.

Du kan själv sätta en gräns för hur mycket du är villig att betala för ett klick. Ditt bud i kombination med kvaliteten på din annons ger dig en annonsranking som tävlar mot andra annonsörer som vill köpa samma annonsplats. När konkurrensen är hög leder det därför ofta till att klicket blir dyrare. Vilken bransch man är verksam i spelar också in, CPC speglar ofta hur mycket man tjänar på sin verksamhet.

Grundpriset bestäms av Google och kan vara allt från några öre till tusentals kronor per klick. Som exempel kostar det runt 10 kr att köpa ett klick för sökordet ”barnskor” men du får vara beredd att betala närmare 700 kr för ett klick om sökordet är ”företagslån”.

Checklista för att hålla ner CPC så mycket som möjligt:

  • Sätt en rimlig CPC-gräns. Det är tråkigt att betala mer än man behöver men om du anger ett för lågt värde kommer din annons inte att visas. I Google Ads finns det ett verktyg som heter sökordsplaneraren där du kan analysera sökord och hitta ett rimligt bud att starta med.
  • Säkerställ att du har fungerade konverteringsmätning, annars bli resultatet svårt att följa upp.
  • Skapa annonser av hög kvalitet som följer Googles riktlinjer.
  • Optimera din webbplats enligt Googles riktlinjer och se till att varje annons har en tydlig och bra landningssida då upplevelsen där också spelar in i annonsrankingen.
Publicerad 2021-12-10

Fler nyheter

Dirty Taco höjer tacoleveln med SEO och Google Ads! 🌮

Revolutionerande tacos som är en smakexplosion är på frammarsch! Dirty Taco har siktet inställt på att ta tacosen till nästa nivå med smaker från hela världen och riktigt schyssta råvaror. De har i nuläget fyra restauranger och planerar att öppna fler. Vi ska hjälpa...

Luvly kör raka vägen fram med SEO! 🚙

Tänk dig en bil som är så lätt och smidig att den kan skickas till dig i ett paket. Luvly är ett svenskt företag som tillverkar små elbilar för urbana storstäder. Deras första bil på marknaden har en vikt på endast 380 kg och trots sin lätta vikt är den en av de...

Nöjesfabriken ska få fler att roa sig 🥳

Nöjesfabriken i Karlstad har i många år varit en av stadens mest centrala nöjesdestinationer. De erbjuder en uppsjö av aktiviteter som passar olika målgrupper. Här finns allt från konserter till nattklubb, restauranger, dart och bowling, allt samlat på ett och samma...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.