Så kan en sökordsanalys hjälpa din webbplats att få mer synlighet

Har du gjort en sökordsanalys för din webbplats? Om inte så är det hög tid att göra det för att se var dina potentiella affärer finns. Vi förklarar hur du gör för att komma igång.

Vad är en sökordsanalys?

En sökordsanalys är en viktig del av din webbplats SEO. En sökordsanalys kan beskrivas som en process som identifierar och utvärderar sökord och fraser som potentiella kunder använder när de söker efter specifik information, en produkt eller tjänst på sökmotorer som Google eller Bing.

En grundlig sökordsanalys är ett bra underlag att ha när du vill veta vilka ord och fraser som dina potentiella kunder använder när de söker. Den identifierar vilka ord som är mest relevanta och effektiva för att öka trafiken och synligheten till din webbplats. Vilket i sin tur kan leda till att du får fler affärer. Du kan också använda sökordsanalysen för att se vad dina konkurrenter syns på för att på så sätt kunna optimera din egen webbplats och öka din konkurrenskraft.

Hur gör jag en sökordsanalys?

  • Bestäm syfte – för att göra en sökordsanalys är det viktigt att först bestämma syftet med analysen. Vilken produkt eller tjänst vill du marknadsföra? Vilken typ av ord letar du efter? Vilka målgrupper vill du locka till din webbplats?
  • Brainstorma – efter att du har bestämt syftet kan du börja brainstorma en lista med sökord som kan vara relevanta för ditt syfte. Därefter är nästa steg att använda ett sökordsverktyg som t.ex. Google sökordsplaneraren, Ahrefs eller Wincher för att få statistik på varje ord, såsom sökvolym och konkurrensnivå. Du kan också se din nuvarande placering på sökorden och annan relevant data som vilken sida ditt sökord finns på.
  • Analysera sökorden – nästa steg är att analysera sökorden i din lista. Hur ser sökvolymen ut? Vilka ord har du potential att synas på och vilka är relevanta för dig och din verksamhet?
  • Inventera sökorden – välj ut de sökord som är mest relevanta för din webbplats och dina produkter. Vilka sidor ska ha vilka sökord? Se sedan till att använda dessa ord på respektive sida. För att du ska synas på ett sökord så måste det finnas med på din webbplats. Du kan påskynda att sökmotorerna snappar upp ditt innehåll genom att begära indexering av sidan med det nya innehållet.
  • Analysera resultatet – vad hände efter att du lagt in dina sökord? Blev det ett önskat resultat? Eller blev inte utfallet som du hoppats på? Var inte rädd för att testa nya sökord!

Sammanfattningsvis, för att göra en sökordsanalys bör du bestämma syftet, brainstorma en lista med relevanta sökord, använda ett sökordsverktyg för att få statistik och analysera sökorden för att välja ut de mest relevanta. Använd sedan de utvalda sökorden på rätt sida och analysera resultatet för att optimera din sökordsstrategi.

Publicerad 2023-03-24

Fler nyheter

Google Ads för nybörjare del 2 – Jajja Education

Nu finns del 2 av Google Ads för nybörjare ute på vår Youtube-kanal. I del 2 guidar våra Paid-specialister, Emelie och Julia, dig i hur du sätter upp din första Google Ads-kampanj. Vi går igenom vad ni behöver tänka på för att skapa en lönsam Google Ads-kampanj. Skapa...

Google Ads för nybörjare del 1 – Jajja Education

Nu finns Google Ads för nybörjare del 1 - Jajja Education ute på vår Youtube-kanal. I detta avsnitt får du lära dig hur du kan rikta relevanta annonser till rätt personer och få omedelbar synlighet med hjälp av Google Ads. Våra Paid-specialister, Emelie och Julia...

SEO för nybörjare del 2 – Jajja Education

Nu finns SEO för nybörjare del 2 ute på vår Youtube-kanal. I detta avsnitt dyker vi djupt ner i SEO-grunderna. Våra SEO-specialister, Alexander och Lovisa delar med sig av värdefulla insikter om hur du kan öka din försäljning online genom att förstå och tillämpa...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.