9 SEO-tips inför Julen 2023 🎅🏻

Nu när julen är runt hörnet är det avgörande för företag att anpassa sina SEO-strategier för att dra nytta av den ökade organiska söktrafiken och konverteringsmöjligheterna. Här är en omfattande guide för att optimera din webbplats och öka synligheten under julledigheten.

1. Använd er av säsongsbetonade ämnen

Genom att använda verktyg som Google Trends och Semrush kan du identifiera populära sökord relaterade till semestern och för din målgrupp. Oavsett verksamhet finns det möjligheter att skapa relevant innehåll. Några exempel på möjligheter om webbplatsen inte är en e-handel:

  • Inkluderar lokala evenemangsguider.
  • Hur personer med ADHD tar sig genom semestern med hjälp av olika verktyg.
  • Budgetråd från finansiella rådgivare.
  • Hälsosamma recept från personliga tränare.

2. Uppdatera det befintliga SEO innehållet ofta

Återbesök tidigare framgångsrikt innehåll och uppdatera det med aktuell information och nya sökord. För e-handelswebbplatser är det fördelaktigt att skapa dedikerade kategorier för julprodukter och uppdatera produktbeskrivningar och bilder för att optimera sökresultaten.

3. Förbättra webbplatsens SEO för mobilanvändare

Mobilanvändningen ökar under semestern då många tar det lugnt i soffan, är ute på aktiviteter eller tittar på årets julkalender. Det är därmed viktigt att säkerställa att din webbplats är helt optimerad för mobila enheter. Snabbare laddningstider och responsiv design förbättrar användarupplevelsen och underlättar impulsbeslut.

4. Strukturerad data för avancerade utdrag

Implementera strukturerad data för att förbättra ditt innehålls synlighet i sökresultaten. Avancerade utdrag kan inkludera semesterspecifika detaljer som exempelvis kan vara produktrecensioner, specialerbjudanden och evenemangsdatum samt öka klickfrekvensen på din webbplats.

5. Optimera för lokal sökning

I julsäsongen blir optimeringen för lokal sökning en avgörande faktor för att locka trafik till ditt företag. Här är några strategier för att förbättra SEO-perspektivet och organisk trafik under semestern:

  • Uppdatera Google-företagsprofilen: Se till att din Google My Business-profil är fullständig och aktuell, inklusive rätt öppettider för semesterperioden. Detta ger användarna korrekt information och förhindrar eventuell frustration.
  • Lyft fram specialerbjudanden och evenemang: Lägg till alla speciella evenemang eller kampanjer kopplade till semestern i din Google-företagsprofil. Detta ökar attraktionen för potentiella kunder och ökar chansen att de besöker din verksamhet.
  • Optimera för lokala sökfrågor: Använd relevanta sökord och fraser kopplade till din geografiska plats och bransch. Detta hjälper din webbplats att synas i lokala sökresultat och locka in organisk trafik från personer som söker efter produkter eller tjänster i ditt område.
  • Öka synligheten i SERP: Genom att optimera din närvaro på Google kommer din webbplats, företagsinformation och eventuella annonser att dominera sökresultatsidan (SERP). Detta ger en ökad synlighet och flera tillfällen för potentiella kunder att klicka på din webbplats.
  • Bygg förtroende med upprepad synlighet: Att synas flera gånger i sökresultaten stärker förtroendet hos användarna. När de ser ditt företagsnamn återkommande gånger associerar de det med pålitlighet och kvalitet, vilket ökar sannolikheten för att de väljer din verksamhet.

6. Optimera webbplatsens prestanda

Se till att din webbplats kan hantera ökad trafik utan att kompromissa med hastigheten och prestandan. För e-handelswebbplatser är det särskilt viktigt att säkerställa att transaktionsprocessen fungerar smidigt. 


Gränsen mellan sökmotoroptimering (SEO) och webbutveckling kan ibland vara diffus när det gäller en webbplats prestanda. Det är därför viktigt att säkerställa ett nära samarbete mellan SEO-teamet och utvecklarna. Genom att testa olika scenarier så mycket som möjligt innan julperioden kan man säkerställa att webbplatsen är optimalt förberedd och presterar på bästa möjliga sätt. Att integrera SEO-verktyg i utvecklingsprocessen och att kontinuerligt utvärdera och optimera prestanda kommer att bidra till en smidigare, och framgångsrik onlineupplevelse för användarna under den kritiska julperioden.

7. Engagera dig i säsongsbetonad länkbyggnad

Samarbeta med andra webbplatser för gästinlägg eller samarbeten med semestertema för att utöka din webbplats auktoritet och synlighet. Var alltid trevlig och lyhörd när du pratar med webmasters och bloggare. Här är det viktigt att tänka på att fokusera på kvalitet framför kvantitet så att länkarna gynnar dig SEO-mässigt.

8. Håll koll på SEO mönster

Håll ett öga på webbplatsanalyserna under semestern för att identifiera framgångsrika strategier och möjligheter till förbättring inom den organiska trafiken.

9. Planera SEO i förväg till efter semestern

Planera en SEO-strategi för att behålla synlighet och trafik även efter semestern. Det är bra att inkludera innehåll relaterat till nyårslöften eller användning av julklappar för att hålla besökarna engagerade. Med en strategisk SEO plan och genomförande kan din webbplats dra nytta av den tänkta söktrafiken och konvertera besökare till kunder under julperioden och bortom.

Publicerad 2023-12-14

Fler nyheter

Lokal SEO: Skapa bättre synlighet lokalt

Vad är Lokal Optimering för SEO? Lokal SEO är en strategi som hjälper företag att förbättra sin synlighet i lokala sökresultat. Det innebär att optimera en webbplats och dess innehåll för att ranka högre när användare söker efter tjänster eller produkter inom ett...

En guide för att skriva effektiva SEO-texter

I dagens digitala era är synlighet online avgörande för framgång. Och när det handlar om att öka din synlighet på webben, är sökmotoroptimering (SEO) en nyckelfaktor. Men hur kan du säkerställa att din webbplats hamnar högt upp i sökmotorernas resultat? Svaret ligger...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.