Vad är negativa sökord och varför är de avgörande för dina Google Ads-kampanjer?

Negativa sökord är specifika ord eller fraser som du lägger till i dina Google Ads-kampanjer. Det gör att dina annonser inte visas när någon söker efter dessa ord och hjälper dig att utesluta sökningar som inte är relevanta för dina produkter eller tjänster.

Genom att löpande se över söktermsrapporten i Google Ads kan du identifiera och lägga till nya negativa sökord som inte stämmer överens med vad du erbjuder. På så vis blir din annonsering mer effektiv och du kan uppnå flera olika fördelar.

  • Ökad relevans: Genom att exkludera irrelevanta sökningar säkerställer du att dina annonser visas för användare som verkligen är intresserade av vad du erbjuder. Det ökar chansen att få klick som kan leda till konverteringar.
  • Minskade kostnader: I Google Ads betalar du varje gång någon klickar på dina annonser. Negativa sökord hjälper dig undvika att köpa klick från användare som inte är intresserade av dina produkter eller tjänster. Det sparar pengar och förbättrar din avkastning.
  • Förbättrat kvalitetsresultat: När dina annonser är mer relevanta för sökfrågorna förbättras ditt kvalitetsresultat. Det kan leda till att kostnaden per klick sjunker.
  • Förbättrad annonsposition: Ett högre kvalitetsresultat innebär också att dina annonser kan visas högre upp på sökresultatsidan utan att du behöver höja ditt bud. Det kan i sin tur öka synligheten och klickfrekvensen.

Hur använder man negativa sökord?

För att använda negativa sökord effektivt måste du tänka på vilka typer av sökningar som inte stämmer överens med ditt erbjudande. Om du till exempel säljer exklusiva märkesskor och inte vill att din annons ska visas för personer som söker efter ”billiga skor”, kan du lägga till ”billiga” som ett negativt sökord. Då undviker du att dina annonser visas för personer som är mer intresserade av budgetprodukter. På så sätt riktar du dina annonser mot en mer relevant och köpbenägen målgrupp.

Att regelbundet justera dina negativa sökord är nyckeln till att hålla dina kampanjer effektiva och lönsamma. Negativa sökord hjälper dig helt enkelt att optimera dina Google Ads-kampanjer genom att fokusera på rätt målgrupp, spara pengar och öka relevansen.

Publicerad 2024-09-12

Fler nyheter

Så använder du rich snippets och featured snippets 

Rich snippets och featured snippets är två viktiga parametrar att hålla koll på framöver i SEO-världen. Det handlar om att använda strukturerad data för att hjälpa sökmotorer som Google att förstå och prioritera ditt innehåll. Genom att implementera dessa element kan...

Google Shopping i Google Ads: En guide för e-handlare

Driver du en e-handel vet du kanske att det kan vara en utmaning att nå rätt kunder online. Med Google Ads kampanjtyp Google Shopping blir det enklare! Genom att visa upp produktbilder, priser och annan relevant information direkt i sökresultatet kan du fånga...

Så använder du sökordsplaneraren i Google Ads

Sökordsplaneraren i Google Ads är ett gratis verktyg som hjälper dig att hitta relevanta sökord till dina Google Ads-kampanjer. Genom att analysera sökvolym, konkurrens och andra faktorer kan du fatta välgrundade beslut om vilka sökord du ska använda och hur du kan...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.