Vad kostar ett klick på Google?

Det är flera parametrar som spelar in när klickkostnaden (CPC) bestäms i en Google Ads annons. Varje gång någon gör en sökning på Google sker en auktion som avgör vilken annons som visas samt hur mycket klicket kostar.

Du kan själv sätta en gräns för hur mycket du är villig att betala för ett klick. Ditt bud i kombination med kvaliteten på din annons ger dig en annonsranking som tävlar mot andra annonsörer som vill köpa samma annonsplats. När konkurrensen är hög leder det därför ofta till att klicket blir dyrare. Vilken bransch man är verksam i spelar också in, CPC speglar ofta hur mycket man tjänar på sin verksamhet.

Grundpriset bestäms av Google och kan vara allt från några öre till tusentals kronor per klick. Som exempel kostar det runt 10 kr att köpa ett klick för sökordet ”barnskor” men du får vara beredd att betala närmare 700 kr för ett klick om sökordet är ”företagslån”.

Checklista för att hålla ner CPC så mycket som möjligt:

  • Sätt en rimlig CPC-gräns. Det är tråkigt att betala mer än man behöver men om du anger ett för lågt värde kommer din annons inte att visas. I Google Ads finns det ett verktyg som heter sökordsplaneraren där du kan analysera sökord och hitta ett rimligt bud att starta med.
  • Säkerställ att du har fungerade konverteringsmätning, annars bli resultatet svårt att följa upp.
  • Skapa annonser av hög kvalitet som följer Googles riktlinjer.
  • Optimera din webbplats enligt Googles riktlinjer och se till att varje annons har en tydlig och bra landningssida då upplevelsen där också spelar in i annonsrankingen.
Publicerad 2021-12-10

Fler nyheter

SEO för nybörjare del 2 – Jajja Education

Nu finns SEO för nybörjare del 2 ute på vår Youtube-kanal. I detta avsnitt dyker vi djupt ner i SEO-grunderna. Våra SEO-specialister, Alexander och Lovisa delar med sig av värdefulla insikter om hur du kan öka din försäljning online genom att förstå och tillämpa...

Onpage SEO

Onpage SEO handlar om att man optimerar webbplatsen och dess innehåll samt tekniska fel för sökmotorer som Google och för användare. Det gör att man kommer öka sin digitala synlighet och rankas högre på Google så att man driver rätt trafik. Att ha en SEO-strategi för...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.