Kunskap

Vad kostar ett klick på Google?

10 december 2021 · 1 minut läsning

Det är flera parametrar som spelar in när klickkostnaden (CPC) bestäms i en Google Ads annons. Varje gång någon gör en sökning på Google sker en auktion som avgör vilken annons som visas samt hur mycket klicket kostar.

Du kan själv sätta en gräns för hur mycket du är villig att betala för ett klick. Ditt bud i kombination med kvaliteten på din annons ger dig en annonsranking som tävlar mot andra annonsörer som vill köpa samma annonsplats. När konkurrensen är hög leder det därför ofta till att klicket blir dyrare. Vilken bransch man är verksam i spelar också in, CPC speglar ofta hur mycket man tjänar på sin verksamhet.

Grundpriset bestäms av Google och kan vara allt från några öre till tusentals kronor per klick. Som exempel kostar det runt 10 kr att köpa ett klick för sökordet "barnskor" men du får vara beredd att betala närmare 700 kr för ett klick om sökordet är "företagslån".

Checklista för att hålla ner CPC så mycket som möjligt:

 • Sätt en rimlig CPC-gräns. Det är tråkigt att betala mer än man behöver men om du anger ett för lågt värde kommer din annons inte att visas. I Google Ads finns det ett verktyg som heter sökordsplaneraren där du kan analysera sökord och hitta ett rimligt bud att starta med.
 • Säkerställ att du har fungerade konverteringsmätning, annars bli resultatet svårt att följa upp.
 • Skapa annonser av hög kvalitet som följer Googles riktlinjer.
 • Optimera din webbplats enligt Googles riktlinjer och se till att varje annons har en tydlig och bra landningssida då upplevelsen där också spelar in i annonsrankingen.
Kunskap

Varför ser jag inte mina annonser på Google?

21 oktober 2021 · 5 minuters läsning

Google Ads annonsering är spännande och vi förstår att det kan vara frestande att googla sina egna sökord för att se hur annonserna presterar. Det är dock vanligt att annonserna inte dyker upp när man aktivt letar efter dem. Många blir oroliga när de googlar sina sökord och upptäcker att annonsen inte dyker upp.

Varför syns inte mina annonser när jag söker på Google?

Detta är en vanlig fråga vi får. Därför har vi sammanställt en lista med olika anledningar till varför detta sker. Informationen berör framförallt sök- och shoppingannonser, men även display- och videoannonser i Google Ads.

Google känner igen din koppling till din domän

Det är mycket möjligt att Google reagerar på din inloggning/administrativa tillgång till din domän du söker efter. Detta kan resultera i att annonser med samma domän inte visas för just dig.

Din sökhistorik

Söker du ofta efter dina egna sökord men klickar inte på din annons när den väl dyker upp? Då kommer Google tro att du inte är intresserad av denna annons och slutar därför visa den för dig. Detta gäller även om du söker på olika sökord med annonser till samma domän.

Begränsad budget

Har du en för låg budget i Google Ads kan det också bli svårt att se dina annonser. Du har helt enkelt inte råd att synas på alla sökningarna som görs. Se därför till att ha en budget som räcker för att synas så mycket som du önskar. Våra paid-specialister tar gärna fram en budgetrekommendation åt dig så att du vet hur mycket pengar som behövs för maximal synlighet.

Geografisk inriktning

Vi på Jajja använder inställningar för geografisk inriktning. Om du tex befinner dig i Stockholm men din kampanj endast går i Göteborg kommer du inte kunna se dessa annonser.

Annonsschema

Det kan också vara så att dina kampanjer går efter ett annonsschema, att dina annonser tex inte visas på helger eller efter en viss tid på dygnet. Om du söker efter din annons vid en tidpunkt när den är inställd att inte visas kommer du inte heller se din annons.

Enheter

Precis som med annonsschema och geografiska inriktningar kan man även rikta annonserna att endast visas på specifika enheter, tex att annonserna endast visas på mobiltelefoner, iPads eller datorer.

Språk

Vi har som rutin att ställa in kampanjer att visas för användare med svenska och engelska som språk på deras mobiltelefoner och datorer om inget annat är sagt. Skulle det då vara så att din telefon är inställd på tex finska eller spanska kommer annonserna inte visas för dig.

Budstrategier

En del kampanjer använder automatiska budstrategier, tex CPA (cost per acquisition). Det innebär att Google endast visar dina annonser för användare som söker på ditt sökord och har stor sannolikhet att genomföra en önskad konvertering på din webbplats. Detta sker automatiskt utifrån den data som Google hela tiden samlar in.

Lågt kvalitetsresultat

Varje gång man söker efter något på Google genomförs en auktion mellan alla företag som vill köpa annonser på det specifika sökordet. Vikten i denna auktion är bud och sökordets kvalitetsresultat. Kvalitetsresultatet är en uppskattning från Google om hur relevant din annons är i förhållande till sökordet, hur användarvänlig din webbplats är och hur stor sannolikhet det är att användaren kommer klicka på din annons (förväntad CTR). Sökordet med bäst kvalitetsresultat och som har ett bra bud kommer visas högst upp. Om ditt sökord har ett dåligt kvalitetsresultat kan detta innebära att din annons sällan visas eller visas på en dålig position. Vår ambition är att dina sökord alltid ska ha ett bra kvalitetsresultat och att dina annonser alltid ska ha bra synlighet. Eftersom webbplatsen påverkar kvalitetsresultatet är det viktigt att du ser till att din webbplats är användarvänlig för besökarna för att uppnå bästa resultat med Google Ads.

Ad Blocker

När det kommer till display- och videoannonser kan det även vara så att du har programmet Ad Blocker aktiverat på din dator. Då visas ingen bildlig reklam för dig. Har du då en aktiv YouTube-kampanj eller displayannonser placerade på tex en specifik blogg kommer du inte se dessa.

Googla inte dina egna sökord!

Vi rekommenderar starkt att du inte googlar dina egna sökord för att försöka trigga annonserna. Det gör endast att kampanjens resultat påverkas negativt. Om du ser annonsen men inte klickar på den drar det ner kampanjens CTR vilket kan påverka ditt kvalitetsresultat. När kvalitetsresultatet blir sämre kan dina annonser får sämre synlighet och klickkostnaden kan öka. Om du istället ser annonsen och klickar på den kostar det pengar, låt potentiella kunder klicka slut på din budget istället för att göra det själv!

Du som är kund till Jajja

Om du är nyfiken på hur dina annonser ser ut och hur de presterar har du som kund till Jajja alltid möjlighet att få åtkomst till ditt Google Ads-konto. Inne i kontot kan du bland annat se hur dina annonser ser ut och hur många som klickat. Det finns massor av spännande statistik att hämta! Kontakta specialisten som är ansvarig för ditt konto om du vill ha åtkomst ditt Google Ads-konto.


Kunskap

Oändlig skroll hos Google

21 oktober 2021 · 1 minut läsning

Den 14 oktober lät Google informera att de gjort en ny uppdatering kallad infinity/continuous scroll. Uppdateringen har i nuläget lanserats för den amerikanska marknadens mobila sökresultat.

Den här uppdateringen har inte kommit till Sverige ännu, men det är mycket sannolikt att den kommer nå även oss. Därmed kommer vi kunna säga farväl till sökresultatens sida två. Med den nya uppdateringen kommer Google automatiskt att ladda fler sökresultat när du scrollat ner till slutet av en sida. Enkelt förklarat så fungerar det på samma sätt som flödena på Instagram och Facebook.

Med den nya uppdateringen kommer sidorna att laddas sömlöst istället för principen att du behöver klicka dig vidare till nästa sida med hjälp av ”läs mer”. Google själva säger att de på ett snabbt och enkelt sätt vill hjälpa besökare att hitta det de söker efter genom att visa fler svar.

Den här ändringen gör att mobila sökresultaten som hamnar på sidan två och neråt kommer att ges helt nya förutsättningar att synas och få mer fokus än tidigare. Ur ett SEO-perspektiv kommer det bli intressant att följa och se vilken effekt infinity scroll kommer att ha på sökträffar utanför topp 10-listan.

Kunder

Hallå Energymassage! 👊

12 augusti 2021 · 1 minut läsning

Vi är glada att få välkomna Energymassage som ny kund. Här blir det fullt fokus på annonsering i sociala medier för ökad synlighet och rätt trafik in till webbplatsen.

Energymassage erbjuder klassisk svensk massage eller japansk massage till privatpersoner och företag.

Kunder

Ny kund! TMR ska få hjälp med SEO och Google Ads annonsering 👍

16 juni 2021 · 1 minut läsning

Vi kommer jobba löpande med sökmotoroptimering och Google Ads annonsering så att TRM får rätt trafik till sin webbplats.

TMR erbjuder sedan 2005 insamling och återvinning av förpackningar över hela Sverige. Deras kunder kan vara både företag och privatpersoner.

Kunder

More Sailing seglar in som ny kund ⛵️

1 juni 2021 · 1 minut läsning

Sedan 2009 erbjuder More Saling seglingsresor för alla. Nu ska vi se till att fler hittar deras fantastiska resor.

Segla i Sverige, Karibien eller Medelhavet med företaget, familjen eller vänner. Nu hoppas vi att allt fler seglingssugna hittar till moresailing.se med hjälp av vår rådgivning av sökmotoroptimering. Mer segling till alla!

Visa fler

Vill du ha rätt trafik till din webbplats?

ceo
Gunnar Bark
VD
 • Karlstad
  Kungsgatan 7
  652 24 Karlstad
 • Dubai
  Indigo Icon, office 2303, Jumeirah Lake Towers (JLT)
  Dubai
 
© 2021 Jajja Media Group AB
Den här sidan innehåller cookies.