Vad är SEO?

I den här artikeln förklarar vi vad SEO är och varför du som företag inte har råd att vara utan det.

Vad googlade du senast? Funderade du då på svaren du fick i det organiska sökresultatet och varför de dök upp i just den ordningen?

SEO påverkar sökresultatet

Sökresultaten och dess ordning är inte en slump. Google och andra sökmotorer använder sig av en algoritm för att sortera och ranka webbplatser i sökresultaten. Alla som har en webbplats kan påverka sitt sökresultat med hjälp av SEO, eller sökmotoroptimering som det också kallas. Men vad är då SEO? SEO är en strategi som syftar till att förbättra en webbplats ranking hos sökmotorer, strategin går ut på att göra en rad åtgärder enligt sökmotorernas riktlinjer när det kommer till innehållet och de tekniska åtgärderna. Det handlar om att göra din webbplats mer attraktiv för sökmotorerna genom att förbättra kvalitén och relevansen på din webbplats.

Algoritmen som sökmotorerna använder sig av analyserar en mängd olika faktorer för att avgöra vilken webbplats som är mest relevant och värdefull för en viss sökfråga. Dessa faktorer kan inkludera kvaliteten och innehållet på webbplatsen, hur webbplatsen är strukturerad, navigeringen, om det finns några tekniska problem samt hur webbplatsen är länkad till från andra webbplatser.


Genom att följa de riktlinjer och rekommendationer som sökmotorerna har satt upp för att ranka webbplatser, och genom att förbättra kvalitén och relevansen på din webbplats, kan du förbättra din ranking i sökresultaten. Det är alltså inte en tillfällighet om en webbplats rankas högt i sökresultaten, utan det beror på att webbplatsen har jobbat med sin SEO och följt de riktlinjer och rekommendationer som sökmotorerna har satt upp för att ranka webbplatser.

Varför ska du inte vara utan SEO?

SEO är ett ständigt pågående arbete där det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad. Och det finns många bra anledningar till varför du bör SEO-optimera din webbplats. Här är några:

  • Ökad synlighet: Genom att SEO-optimera din webbplats kan du öka synligheten hos sökmotorerna, vilket kan ge mer trafik till din webbplats och därmed öka försäljningen av dina produkter eller tjänster. Syns du inte så finns du inte.
  • Bättre användarupplevelse: Genom att SEO-optimera din webbplats kan du förbättra användarupplevelsen på sajten och göra den mer lättnavigerad och lättförståelig för sökmotorer och besökare.
  • Ökat förtroende: En hög ranking på sökmotorer kan öka förtroendet för din webbplats hos besökare, eftersom det visar att din webbplats är värdefull och relevant för sökfrågan.
  • Ökad konkurrenskraft: Genom att SEO-optimera din webbplats kan du öka din konkurrenskraft mot andra webbplatser inom samma bransch.
  • Långsiktigt resultat: SEO är en långsiktig strategi som kan ge långvariga resultat om den implementeras på rätt sätt. Det är en investering som ger dig avkastning under en längre tid.

Genom att använda SEO bygger du ett starkare varumärke och webbplats och du stärker din position och minskar risken att bli omsprungen av dina konkurrenter i sökresultaten. Har du inte möjligheten att själv hålla koll på din SEO? Vi kan hjälpa dig! Hör av dig till oss så bokar vi in ett möte med någon av våra SEO-specialister.

Publicerad 2022-12-20

Fler nyheter

Säg hej till Lovisa, ny SEO-specialist hos Jajja!

Möt vårt senaste tillskott på Jajja, Lovisa Hultgren som axlar rollen som SEO-specialist. Läs mer om hennes stora fotbollsintresse och varför det är viktigt med SEO. Varmt välkommen till oss Lovisa! Vem är du och vad är din roll på Jajja?Mitt namn är Lovisa Hultgren...

Webinar – Lyckas med din digitala närvaro

Bli inspirerad av tre framstående företag inom kreativ produktionsbyrå, webbutveckling och digital marknadsföring. Bacill, Decision By Heart och Jajja samarbetar för att leverera ett webinar som kommer att förändra din syn på ditt företags närvaro...

Varför behövs en SEO-analys?

För att du ska maximera prestandan och uppfylla sökmotorernas krav för din webbplats så är en SEO-analys ett värdefullt verktyg som hjälper dig att säkerställa att alla delar är på plats. När Google och andra sökmotorer rankar din webbplats granskar de flera olika...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.