Kunskap

Vad är SEO?

20 december 2022 · 3 minuters läsning

I den här artikeln förklarar vi vad SEO är och varför du som företag inte har råd att vara utan det.

Vad googlade du senast? Funderade du då på svaren du fick i det organiska sökresultatet och varför de dök upp i just den ordningen?

SEO påverkar sökresultatet

Sökresultaten och dess ordning är inte en slump. Google och andra sökmotorer använder sig av en algoritm för att sortera och ranka webbplatser i sökresultaten. Alla som har en webbplats kan påverka sitt sökresultat med hjälp av SEO, eller sökmotoroptimering som det också kallas. Men vad är då SEO? SEO är en strategi som syftar till att förbättra en webbplats ranking hos sökmotorer, strategin går ut på att göra en rad åtgärder enligt sökmotorernas riktlinjer när det kommer till innehållet och de tekniska åtgärderna. Det handlar om att göra din webbplats mer attraktiv för sökmotorerna genom att förbättra kvalitén och relevansen på din webbplats.

Algoritmen som sökmotorerna använder sig av analyserar en mängd olika faktorer för att avgöra vilken webbplats som är mest relevant och värdefull för en viss sökfråga. Dessa faktorer kan inkludera kvaliteten och innehållet på webbplatsen, hur webbplatsen är strukturerad, navigeringen, om det finns några tekniska problem samt hur webbplatsen är länkad till från andra webbplatser.


Genom att följa de riktlinjer och rekommendationer som sökmotorerna har satt upp för att ranka webbplatser, och genom att förbättra kvalitén och relevansen på din webbplats, kan du förbättra din ranking i sökresultaten. Det är alltså inte en tillfällighet om en webbplats rankas högt i sökresultaten, utan det beror på att webbplatsen har jobbat med sin SEO och följt de riktlinjer och rekommendationer som sökmotorerna har satt upp för att ranka webbplatser.

Varför ska du inte vara utan SEO?

SEO är ett ständigt pågående arbete där det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad. Och det finns många bra anledningar till varför du bör SEO-optimera din webbplats. Här är några:

 1. Ökad synlighet: Genom att SEO-optimera din webbplats kan du öka synligheten hos sökmotorerna, vilket kan ge mer trafik till din webbplats och därmed öka försäljningen av dina produkter eller tjänster. Syns du inte så finns du inte.
 2. Bättre användarupplevelse: Genom att SEO-optimera din webbplats kan du förbättra användarupplevelsen på sajten och göra den mer lättnavigerad och lättförståelig för sökmotorer och besökare.
 3. Ökat förtroende: En hög ranking på sökmotorer kan öka förtroendet för din webbplats hos besökare, eftersom det visar att din webbplats är värdefull och relevant för sökfrågan.
 4. Ökad konkurrenskraft: Genom att SEO-optimera din webbplats kan du öka din konkurrenskraft mot andra webbplatser inom samma bransch.
 5. Långsiktigt resultat: SEO är en långsiktig strategi som kan ge långvariga resultat om den implementeras på rätt sätt. Det är en investering som ger dig avkastning under en längre tid.

Genom att använda SEO bygger du ett starkare varumärke och webbplats och du stärker din position och minskar risken att bli omsprungen av dina konkurrenter i sökresultaten. Har du inte möjligheten att själv hålla koll på din SEO? Vi kan hjälpa dig! Hör av dig till oss så bokar vi in ett möte med någon av våra SEO-specialister.


Kunskap

Så kan en sökordsanalys hjälpa din webbplats att få mer synlighet

24 mars 2023 · 3 minuters läsning

Har du gjort en sökordsanalys för din webbplats? Om inte så är det hög tid att göra det för att se var dina potentiella affärer finns. Vi förklara hur du gör för att komma igång.

Vad är en sökordsanalys?

En sökordsanalys är en viktig del av din webbplats SEO. En sökordsanalys kan beskrivas som en process som identifierar och utvärderar sökord och fraser som potentiella kunder använder när de söker efter specifik information, en produkt eller tjänst på sökmotorer som Google eller Bing.

En grundlig sökordsanalys är ett bra underlag att ha när du vill veta vilka ord och fraser som dina potentiella kunder använder när de söker. Den identifierar vilka ord som är mest relevanta och effektiva för att öka trafiken och synligheten till din webbplats. Vilket i sin tur kan leda till att du får fler affärer. Du kan också använda sökordsanalysen för att se vad dina konkurrenter syns på för att på så sätt kunna optimera din egen webbplats och öka din konkurrenskraft.

Hur gör jag en sökordsanalys?

 1. Bestäm syfte - för att göra en sökordsanalys är det viktigt att först bestämma syftet med analysen. Vilken produkt eller tjänst vill du marknadsföra? Vilken typ av ord letar du efter? Vilka målgrupper vill du locka till din webbplats?
 2. Brainstorma - efter att du har bestämt syftet kan du börja brainstorma en lista med sökord som kan vara relevanta för ditt syfte. Därefter är nästa steg att använda ett sökordsverktyg som t.ex. Google sökordsplaneraren, Ahrefs eller Wincher för att få statistik på varje ord, såsom sökvolym och konkurrensnivå. Du kan också se din nuvarande placering på sökorden och annan relevant data som vilken sida ditt sökord finns på.
 3. Analysera sökorden - nästa steg är att analysera sökorden i din lista. Hur ser sökvolymen ut? Vilka ord har du potential att synas på och vilka är relevanta för dig och din verksamhet?
 4. Inventera sökorden - välj ut de sökord som är mest relevanta för din webbplats och dina produkter. Vilka sidor ska ha vilka sökord? Se sedan till att använda dessa ord på respektive sida. För att du ska synas på ett sökord så måste det finnas med på din webbplats. Du kan påskynda att sökmotorerna snappar upp ditt innehåll genom att begära indexering av sidan med det nya innehållet.
 5. Analysera resultatet - vad hände efter att du lagt in dina sökord? Blev det ett önskat resultat? Eller blev inte utfallet som du hoppats på? Var inte rädd för att testa nya sökord!

Sammanfattningsvis, för att göra en sökordsanalys bör du bestämma syftet, brainstorma en lista med relevanta sökord, använda ett sökordsverktyg för att få statistik och analysera sökorden för att välja ut de mest relevanta. Använd sedan de utvalda sökorden på rätt sida och analysera resultatet för att optimera din sökordsstrategi.

Bolaget

Säg hej till Linnea, ny Customer Success Manager hos Jajja!

14 mars 2023 · 2 minuters läsning

Linnea Harefjord är en sprudlande och glad tjej från Värmland som säkerställer att våra kunder får service i världsklass. Läs mer om henne och varför hon drömmer om att flygning vore hennes superkraft.

block-content-image

Varmt välkommen till Jajja Linnea. Berätta mer om dig och din bakgrund!

Jag är en glad tjej från Värmland på 31 år som började min resa mot en karriär i Stockholm där jag läste Modevetenskap. Efter ett år i Stockholm insåg jag att Värmland lockade mer trots allt och flyttade tillbaka för att studera på Karlstads Universitet. Med en kandidatexamen i medie- och kommunikation och en magister i projektledning har jag jobbat med kommunikation och projektledning i lite olika former och nu ska jag påbörja en spännande resa på Jajja!

Vad är din roll och vad kommer du göra här på Jajja?

Som Customer Success Manager är jag ansvarig för våra kunders affärsutveckling och kundnöjdhet hos Jajja. Det gör jag genom att hantera deras frågor och ta fram relevanta mål och digitala strategier.

En stor del av mitt jobb är att arbeta tillsammans med kunden för att ta fram relevanta mål och utveckla en digital strategi som passar deras unika behov. Som kreativ och strategisk rådgivare är jag alltid proaktiv i att hålla våra kunder uppdaterade om de senaste trenderna och hjälpa dem att ta de nödvändiga stegen för att nå ökade resultat.

Jag håller kunderna engagerade genom regelbundna möten och dokumenterar allt vi gör tillsammans för att uppnå våra gemensamma mål. Transparens och en öppen dialog tycker jag är viktigt för ett lyckat samarbete med kunden. Att man som kund känner att vi på Jajja bryr oss om kunden och att vi alltid finns nära till hands, det tycker jag är viktigt.

När du inte hjälper dina kunder, vad gör du helst då?

Jag lägger gärna mycket tid på mina vänner och min familj. För mig är livskvalitet god mat och dryck. Mat från det Italienska köket föredrar jag helst, men svensk husmanskost är väldigt gott emellanåt.

Om du kunde ha en superkraft, vilken skulle du välja och varför?

Jag skulle vilja kunna flyga! Det hade varit väldigt smidigt så jag kan ta mig till olika platser snabbt, när jag vill och på ett enkelt sätt. Började övningsköra när jag var 17 år men slutförde inte processen då, därför saknar jag körkort. Så det skulle vara superpraktiskt att kunna flyga. Jag har faktiskt börjat övningsköra igen och den här gången ser jag fram emot att komma i mål!

Kunder

Välkommen Bandsågblad, ny SEO-kund! 🪚

3 mars 2023 · 1 minut läsning

Bandsågblad säljer sågblad till privatpersoner och företag i hela Sverige. Med hjälp av vår expertis inom SEO kommer vi optimera deras webbplats.

Bandsågblad tillverkar sågblad för olika användningsområden och säljer dessa på sin webbplats. Deras lager finns i Kungsbacka och de är en del av Håkanssons Sågblad AB och Lunnagården Design AB. Vi ska sökmotoroptimera bandsågblad.se och se till att deras webbplats har de bästa förutsättningarna för synas i sökresultaten.

Kunder

Hotell Kristina checkar in som ny SEO-kund hos Jajja! 🗝️

2 mars 2023 · 1 minut läsning

Hotell Kristina, beläget i den historiska staden Sigtuna, erbjuder sina gäster både hotell- och konferensmöjligheter. Och nu ska vi hjälpa dem att stärka sin digitala närvaro med SEO.

Det charmiga hotellet beläget intill Mälaren har anor från 30-talet då byggnaden fungerade som internatskola. Sedan 1990 har det familjeägda hotellet bedrivit sin verksamhet i lokalerna. På deras webbplats kan du boka konferenspaket, event och hotellrum.

Med vår expertis inom sökmotoroptimering kommer vi nu se till att de har bästa förutsättningar för att få mer synlighet på webben.

Kunder

Det blir gott med Google Ads för Lek och Gott

2 mars 2023 · 1 minut läsning

Lek och Gott förenklar för barnfamiljer genom att samla både lördagsgodiset och leksakerna ett klick bort. Vi har fått i uppdrag att göra dem mer synliga med hjälp av Google Ads.

Lek och Gott är e-handelsplatsen som har samlat branschens starkaste varumärken inom leksaker, prylar och godis under ett tak. Deras specialitet är snabba leveranser med fokus på enkelthet.

Med hjälp av vår expertis inom Google Ads ska vi se till att de får mer synlighet på webben.

Visa fler

Vill du ha rätt trafik till din webbplats?

Försäljningschef
Andreas Zetterberg
Försäljningschef
 • Karlstad
  Kungsgatan 7
  652 24 Karlstad
 • Dubai
  Indigo Icon, office 2303, Jumeirah Lake Towers (JLT)
  Dubai
 
2022 Jajja AB
Den här sidan innehåller cookies.