Varför är UTM-taggar viktiga för din digitala marknadsföring?

Vill du förbättra din digitala marknadsföring? UTM-taggar är oumbärliga för att mäta trafikkällor och kampanjprestationer. Lär dig enkelt hur du kan använda dessa taggar för bättre resultat.

UTM-taggar ger dig insikt i var trafiken kommer ifrån och hur dina digitala kampanjer har presterat. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur en UTM-tagg är uppbyggd, var du följer upp resultatet och hur du kan använda dem för att förbättra din digitala marknadsföring.

Vad är en UTM-tagg och hur använder du dem?

En UTM-tagg består av olika parametrar som läggs till i din URL. Dessa parametrar inkluderar information om kampanjens källa, medium och innehåll. Med hjälp av dessa kan du sedan följa upp dina kampanjer i Google Analytics för att ta reda på hur kampanjen har presterat. Det enklaste sättet att tagga din länk är genom Googles verktyg Campaign URL Builder.


Källa: Platsen där trafiken kommer ifrån, exempelvis Google eller Facebook.
Medium: Vilken typ av trafik, exempelvis en organisk sökning eller sociala medier.
Kampanjnamn: Namnet på den specifika kampanjen.
Term: Används för att identifiera sökordet som genererade trafiken från exempelvis Google.
Innehåll: Används för att identifiera vilken annons eller vilket innehåll som genererade trafiken. Om du har två annonser inom samma kampanj för A/B-test kan du använda innehållsparametern för att skilja dem åt och jämföra resultatet.

Resultatuppföljning i Google Analytics

I Google Analytics 4 följer du upp resultatet under fliken Rapporter > Förvärv > Trafikförvärv. Här kan du både ändra den primära dimensionen och lägga till flera dimensioner för att enkelt få fram all statistik.

Varför är det viktigt att använda sig av UTM-taggar?

Att använda UTM-taggar är ett enkelt och effektivt sätt att förbättra din digitala marknadsföring. Genom dessa kan du få insikt i var trafiken kommer ifrån och hur dina kampanjer presterar. Du kan sedan använda denna information för att justera och förbättra din marknadsföringsstrategi och uppnå bättre resultat. Genom att jämföra resultatet mellan olika kampanjer kan du också identifiera vilka som fungerar bäst på din målgrupp. Om du ser att en kampanj inte genererar den typ av konvertering som du hade förväntat dig, kan du justera den för att se om du kan förbättra resultatet.

Publicerad 2023-04-18

Fler nyheter

Så använder du sökordsplaneraren i Google Ads

Sökordsplaneraren i Google Ads är ett gratis verktyg som hjälper dig att hitta relevanta sökord till dina Google Ads-kampanjer. Genom att analysera sökvolym, konkurrens och andra faktorer kan du fatta välgrundade beslut om vilka sökord du ska använda och hur du kan...

Lokal SEO: Skapa bättre synlighet lokalt

Vad är Lokal Optimering för SEO? Lokal SEO är en strategi som hjälper företag att förbättra sin synlighet i lokala sökresultat. Det innebär att optimera en webbplats och dess innehåll för att ranka högre när användare söker efter tjänster eller produkter inom ett...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.