Meta ger användare i Europa möjlighet att välja bort annonser

Meta lanserar ett nytt abonnemang som gör det möjligt för användare inom EU att slippa annonser. Lanseringen av ett annonsfritt Facebook och Instagram är ett sätt för Meta att möta krav från europeiska lagstiftare. EU:s Digital Markets Act (DMA) kräver att företag som samlar in användardata måste få användarens samtycke till detta. Meta har tidigare använt användardata för att rikta annonser, men DMA gör det svårare för företag att göra detta utan användarnas samtycke.

Användare som inte vill betala för ett annonsfritt Facebook och Instagram kan fortsätta att använda tjänsterna gratis och kommer att se alla annonser precis som vanligt. 

För- och nackdelar för annonsörer

Metas nya abonnemang kan få både positiva och negativa effekter för annonsörer.

En risk är att annonsörer inte längre kommer att kunna nå ut till en del av sin målgrupp. Samtidigt kan man argumentera för att de som väljer att betala för att inte se annonser nu inte heller har varit intresserade av budskapen tidigare. 

Om man ser det från denna synvinkel kan man hävda att Metas nya abonnemang faktiskt kan leda till en mer träffsäker målgrupp för annonsörer. De användare som väljer att fortsätta se annonser är de som är mer mottagliga av budskapen som annonseras.

Det är för tidigt att säga hur Metas nya abonnemang kommer att påverka i det långa loppet, men det är absolut en fråga som annonsörer bör reflektera över.

Publicerad 2023-11-24

Fler nyheter

Ny uppdatering från Google: Spam och låg kvalitet på innehåll

Människor vänder sig idag till Google om det behöver svar på något, och för att hitta den bästa webbplatsen som har svaret. Google har länge jobbat med att få bort spammare och innehåll som inte fyller något syfte och är upprepande (keyword stuffing), för att fylla ut...

Kom igång med din annonsering på Google

Google är världens mest använda sökmotor. Med hjälp av Google Ads kan ditt företag öka sin synlighet och nå ut till potentiella kunder online. Om du är nybörjare kan det kännas svårt att komma igång med din annonsering på Google, men med rätt hjälp kan du snabbt komma...

Google Ads för nybörjare del 2 – Jajja Education

Nu finns del 2 av Google Ads för nybörjare ute på vår Youtube-kanal. I del 2 guidar våra Paid-specialister, Emelie och Julia, dig i hur du sätter upp din första Google Ads-kampanj. Vi går igenom vad ni behöver tänka på för att skapa en lönsam Google Ads-kampanj. Skapa...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.