Meta ger användare i Europa möjlighet att välja bort annonser

Meta lanserar ett nytt abonnemang som gör det möjligt för användare inom EU att slippa annonser. Lanseringen av ett annonsfritt Facebook och Instagram är ett sätt för Meta att möta krav från europeiska lagstiftare. EU:s Digital Markets Act (DMA) kräver att företag som samlar in användardata måste få användarens samtycke till detta. Meta har tidigare använt användardata för att rikta annonser, men DMA gör det svårare för företag att göra detta utan användarnas samtycke.

Användare som inte vill betala för ett annonsfritt Facebook och Instagram kan fortsätta att använda tjänsterna gratis och kommer att se alla annonser precis som vanligt. 

För- och nackdelar för annonsörer

Metas nya abonnemang kan få både positiva och negativa effekter för annonsörer.

En risk är att annonsörer inte längre kommer att kunna nå ut till en del av sin målgrupp. Samtidigt kan man argumentera för att de som väljer att betala för att inte se annonser nu inte heller har varit intresserade av budskapen tidigare. 

Om man ser det från denna synvinkel kan man hävda att Metas nya abonnemang faktiskt kan leda till en mer träffsäker målgrupp för annonsörer. De användare som väljer att fortsätta se annonser är de som är mer mottagliga av budskapen som annonseras.

Det är för tidigt att säga hur Metas nya abonnemang kommer att påverka i det långa loppet, men det är absolut en fråga som annonsörer bör reflektera över.

Publicerad 2023-11-24

Fler nyheter

Vad är Google Consent Mode v2?

Consent Mode v2 ger dig möjlighet att anpassa din datainsamling baserat på användarens samtycke. Funktionen är nödvändig för webbplatser och appar som samlar in data för annonsering i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). För att kunna fortsätta samla in data...

Konkurrentanalys SEO ⭐️

När det gäller SEO (sökmotoroptimering) är det viktigt att analysera dina konkurrenter. Att ha insikt i din position i förhållande till konkurrenterna är avgörande för att utforma en effektiv strategi och taktik för att uppnå dina SEO-mål för kunder. Genom att förstå...

Låt oss samarbeta

Boka möte med oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig att förbättra din synlighet på internet med SEO, Google Ads och annonsering i sociala medier.